Troița salvatoare de la marginea unui drum național. Istoria știută de oamenii locului

0
0
Publicat:

Pe marginea unor drumuri din țara noastră se pot zări troițe, însă mulți nu știu că fiecare are în spate o poveste. Unele sunt din lemn, iar altele din ciment, diferă și dimensiunea lor.

Crucea de pe marginea drumului dintre Arad și Deva FOTO Cristian Stoica
Crucea de pe marginea drumului dintre Arad și Deva FOTO Cristian Stoica

De exemplu, în părțile Aradului, de o parte și de alta a drumului național ce unește județul de Deva se găsesc răsfirate mai multe troițe, mai vechi sau mai noi.

Unele dintre ele, din lemn, au fost ridicate de localnici cu ocazia Centenarului, iar altele, mai vechi, din ciment, au fost ridicate de catolicii germani, cândva numeroși în aceste locuri. Mărturie stau inscripțiile în limba germană săpate în postamentul crucilor.

Crucile stau așezate la marginea drumurilor sau la răscrucea acestora, în mijlocul câmpiilor mănoase, pe vârful unui deal ori pe piscurile înalte ale munților.

Călătorul își descoperă fruntea înaintea lor, rostind o rugăciune pentru sănătatea alor săi și pentru odihna celor care nu mai sunt. Lângă ele, la vreme de secetă, întreaga comunitate merge, împreună cu preotul, pentru a se ruga ca bunul Dumnezeu să sloboadă ploaia atât de necesară semănăturilor. Sunt crucile simbolul credinței creștine, probabil cel mai cunoscut dintre toate”, spune profesorul Cristian Stoica de la Școala Profesională Astra.

Profesorul Stoica afirmă că una dintre crucile care i-a atras atenția se află pe partea stângă a drumului ce duce de la Cicir spre Sâmbăteni (județul Arad).

Crucea înainte de a fi aranjată FOTO Cristian Stoica
Crucea înainte de a fi aranjată FOTO Cristian Stoica

E făcută din lemn, acum crăpat în mai multe locuri, o sârmă groasă ținând brațele crucii să nu cadă. Între cruce și drumul național trece linia de tramvai ce leagă Aradul de Ghioroc. Se spune că, în vremea comunismului, când pe aici încă circula celebra «Săgeată Verde», un călător a căzut din tramvai. Probabil acesta ar fi murit, dacă Dumnezeu nu ar fi rânduit să cadă exact pe o cruce, aflată lângă linia de tramvai. O dată în plus, crucea și-a arătat puterea salvatoare”, mărturisea profesorul în anul 2019.           

Având în vedere situația în care se afla crucea, oamenii au hotărât să îi redea strălucirea de odinioară.

Astfel, în aprilie 2019, cu binecuvântarea PS Timotei, Arhiepiscopul Aradului, au curățat locul din jurul crucii. Apoi au fost vopsită de elevii Școlii Profesionale ”ASTRA”.

În atelierele școlii, sub îndrumarea profesorului de instruire practică Aurel Blidar, om cu o experiență de peste trei decenii în modelarea metalului, au fost realizate mai multe componente din aluminiu și tablă pentru protejarea crucii și, ulterior, montate de elevi.

Cei care au participat la sfințirea ei FOTO Cristian Stoica
Cei care au participat la sfințirea ei FOTO Cristian Stoica

În prezența celor implicați în restaurarea ei, crucea, căreia i-a fost realizat și un postament de ciment, a fost sfințită de către de părintele Teofan Mada, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Aradului. Troița se află și astăzi pe marginea drumului amintit.

Crucea Eroilor de pe Caraiman

Cea mai înaltă cruce din țară este Crucea Eroilor de pe Muntele Caraiman. Cu o înălțime de aproape 40 de metri, Crucea comemorativă a Eroilor români din Primul Război Mondial, construită între 1924-1928, a fost declarată de Cartea Recordurilor drept cea mai înaltă cruce amplasată pe un vârf montan, Caraimanul, la altitudinea de 2.291 metri.

Știri locale



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite